Thursday, August 4, 2011

Awas!!! jangan tengok entri ini kalau anda tak tahan godaan di bulan puasa

Assalamualaikum
Alhamdulilah dah nak masuk 4 Ramadhan kita berpuasa
Dah sahur ke? jangan lupa sahur..sunat bersahur dan melewatkannya
berbuka puasa plak kene cepat2..tak baik melambat lambatkan
bukankah islam itu ringan kepada umat umatnya??

cehh!! tengok tajuk cam gempak je kang *pitam
tapi lebih baik bagi amaran dahulu
sebab kali ini nak cerita pasal
-
-
-
-
-
-
MAKANAN

Aha!! nak bercerita pasal kuih Ropa pujaan ramai..
takde ramai pun..cuma stalker blog ni jer nak tahu
 sebab nya dah sebulan tengok keyword tu je memanjang
perasang la ko, bajet ade ke silent reader nak baca blog ni.

 Haa sebab korang yang dah tengok entri lepas tu tak kenal
so nak la ezay perkenalkan kuih Ropa yang sangat sedap ni..
rasa2 nya korang dah tau sebab kuih ni ada banyak nama =)
Kuih Ropa (bahasa Ganu) atau nama lain nya Kuih Lipat atau Pa
ada jugak orang panggil nya murtabak kecik..
dah boleh agak kan camne rupa nya??

Kalau di Terengganu, kuih Ropa ini sangat tersohor la..
paling tersohor bila breakfast..dah jadi juadah pagi wajib semua kedai
tak caya cer tanya Jat, friendstop, Miz novexx, matmina hihihi
negeri lain pun ado..ezay tak tahu korang tak bagitau (takde unsur kenegerian taw)
Fillings(inti) kuih Ropa ni kebanyakan nye daging, ubi2 dan bawang
tapi kat Ganu ni ada inti ikang!! maklum lah orang Ganu semua makang ikang!!
*puasa2 ni cerita bab makan memang keliur la kan..nak letak 1 pic sahaja

Ehsan google

Nak tahu lagi tentang makanan di Terengganu??
Klik sini kalau berani tahan>> Sarapan Pagi Terengganu

p/s: pasni kuih ape plak jadi keyword untuk blog aku ni

33 comments:

khairul akmal azman said...

mak ai..terliur aku tgk!

Miz Novexx said...

ezay!!! kat umah orang panggil kuih lipat, hahah x penah panggil kuih ropa

Tukang Karut said...

cis cis cis dan cis!!!!

.: iEyLa :. said...

tergugat abis la ezay..huhu

Prince Halilintar said...

kuih tu prince mmg suke...kuih ropa namenya..taw mkan je name xamik taw..hahaha

i am S!L4H.. said...

hah? ni ke name die kue ropa?? sy pernah makan. sedappp. kwn bawak g sekolah. die org ganu. wahhh baru tau name die. tanye die name mnde tu mcm x dpt jwpn smpai skg je. haha


ezayyy, nanti raye ade x kue ni? haha

Jue said...

nom nom nom **tgh kunyah**
aku yg x posa pun bole tliur weh
petah lg kwn2 ku yg bposa
ish ish
isi ayam xde ke beb?

Tea Dno said...

memang nampak sedap la ni. camne rasa ekk? hee.

NasZ said...

bila puasa, makanan je jadi topik ek? haha.. tapi memang nampak sedap.

MOHD NASER.com

khaifaiz said...

owh itu rupenyer kuih ropa

Abang Stalker said...

pergh...kecur air liuq.kuih ropa pujaan~

Suhami Ahmad said...

alahai..nasib baik atok tertengok juadah ni masa nak buka puasa

blog-tips-kurus said...

begitu ropanya.. :)

kim heeruul said...

tgk gmbar tu mcm menyelera kan..yummy..keh keh keh

Azham Vosovic said...

sila postkan ke sini pls hahaha

nub said...

semangat nak bukak. hahha

ABU said...

ayoh!! hahahahaha

dhiera said...

saya pernah makan kuih ni tapi tak tahu nama. macam kuih samosa cuma samosa tiga segi. kat sini, dalam dia inti kentang semata-mata~

apik pehe said...

aaahhhhh...tak tahan!! tak tahan!!

KimiCnoL said...

owh,macam ginie kuih ropa..ingtkn kuih nie bulat macam apollo roka..hehe
perempuan,tudung,puasa??

Puteri said...

opppsss..baru tau dia ada nama lain..heheh..

zati embong said...

arghhh sgt sedap!beli kat psar malam..tp skrg yg segera pn da ada kn ezay?

~Nabilah~ said...

kuih ropa???rupa die lbh krang mcm murtabak...tp kcik ckit :)

muhamad hanif said...

aku tak suka makan kuih time buka, tak kenyang weh !


AHHAHAHAHAHA

aleen aiden said...

tetibe teringat nasik kerabu.ohsemnye klo dapat taim berbuka..nasik kerabu juadah terengganu jugak kn?hu3

Saiazuan said...

haha nasib aku bca time mlm.. kuih ropa? wa xpernah rasa.. sedap ke?

Asrul "iLham" Sany said...

aku ngah ketagih ngan tempoyak skunk...: D

teha said...

waa ! terliur sangt2 :)

Caythrine Amanda said...

dik...publsih ja..?try bt...ngeh2..

Fyzal said...

rupa macam popia pun ada ek. hmmm.

Novelgurl said...

omak aii..sabo2..puasa..huk2

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

ropa.. sblm ni panggil kue pat segi je..
heheheh..
pernah makan tp bkn feberet..

A retarded kitty said...

macam popia je aku tengok

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...