Saturday, January 22, 2011

Sarapan Pagi Terengganu UNIK!!

Kalau kat Pantai Tiimur sarapan pagi memang kechur la airliur ea
pagi2 kat Terengganu dapat bau nasi minyak
kat tempat lain nasi minyak hidang masa kahwin je kan??
tiap2 ari la orang ganu makang nasi minyak..hehe

nasi lemak Terengganu the best!!
sebab nasi lemak Terengganu makan
dengan ikan tongkol (ikan aye)
bukan nya ikan bilis macam kat tempat lain!!
jadi jangan pelik kalau datang Ganu
jumpe nasi lemak ikan tongkol yaw!!
karipap kat Terengganu pun inti dengan ikan hancur+nyior
kat lain ngan ubi dan daging je kot

Nasi dagang Chendering yang bising2 dulu(kes kepala ikan mahal tu)
perghhh memang sedap liao!!
pedas!! kepala ikan best!!
nasi dagang asli warna putih tau
bukan biru cam setengah tempat kat Kelantan
sumber nya: mak saya yang bagitau la...hehe
betulkan kalau ezay silap


kat sini pun pagi2 adalah syurga kuih muih,
macam2 ada, kuih tradisional seperti Koci, Qasidah, Tok haji serban, Kayu Kamat, Ropa, Ketupat

ikan bakar kat sini berempah bukan panggang cam kat KL tu
ikan bakar tu makan sarapan pagi jugak ke..haha lantakla

lagi satu pagi2 pun Terengganuan makan kepok lekor tau
hehe tak dapat dipisahkan
kepok lekor skang kat Losong dah tak sedap dah..
beli kat Seberang Takir or Bukit Tok Beng or Tok Jiring
Ramai giler beratur kat Bukit Tok Beng..pernah sekali sampai 2 jam menunggu
tak tipu pun


*MORAL: Jangan lupa makanan tradisional kita, jangan sampai makanan tradisional kita pun dijajah oleh KFC dan MCdonalds yang pagi2 pun dah de meal dan murah2..

36 comments:

cik dah ganu kiter said...

cop..cop yg biru tu nasi kerabu la...
btl..btl..kepok wakaf tok beng sedak do'oh..dok puah makan...

fathiah said...

rindu nak makan nasi minyak ganu..... cni xde pun... ish

Izan Ishak said...

sebut semua makan dah kecur air liur. camna ni..ganu jauuuuuhhh~

Ezay Hadry said...

@cik dah: yang biru mmg nasi kerabu..tp nasi dagang de gak warna biru

Ezay Hadry said...

@fathiah: jom2 pi ganu plak..makang nasi minyak!!

Ezay Hadry said...

@izan: mmg lapar pun..takpe..t de rezeki bole dtg ganu balik

khalidahmacambaguss~O_o said...

sapa cakap morning breakfast kat mcd dgn kfc murah? mahaaaallll derrr.... ;p

Farhah Zaidah said...

terus lapar... =)

masmurni said...

tengok pon kenyang

Ezay Hadry said...

@khalidah: mksud ezay pagi2 pn dorunk dh wat promotion..salah satu tuk melenyapkan makanan tradisional la tu

Ezay Hadry said...

@farhan: aha lapar gak!!

Ezay Hadry said...

@masmurni: ta kenyang gak bile dh tgk..hehe

yott said...

nasi lemak mkn dgn ikan tongkol mmg blum prnh try...:)

Ezay Hadry said...

yott: kena try..perghh mmg best!!

tengku asmadi said...

kecahh air liur kawe ..rindu nak kelik kapo laa ghitu ghokk...
pandai sungguh goda napsuuu makaannnn..

NabiLLa NaSir said...

aduhai da lame betul tak makan camni. cepatla cuti boleh balik rumah

Ezay Hadry said...

@tengku asmadi: haha tu ea rindu nk balik kapung gok...lmbt nguh balik

Ezay Hadry said...

@nabilla: tulah lambat plak cuti ni..

miss Fyqa said...

menarik.
sapa kata rkyt malaysia lupakan mknan tradisional. hehe :)

Syira said...

waahhhh,, telur gulai ke tu???? well, ade nasik dagang dekat ganu yg best gler , x igt nama kedai ape. hehe sgt lemak n sedaap~ . mknan traditional yg xdpt di tukar gnti dgn mknan fast fud, hehe

Ezay Hadry said...

@miss fyqa: tak sume..tapi kene jage lah..hehe

Ezay Hadry said...

@syira: aha telur gulai tu..nasi dagang mak ngah tu..hehe mmg the best!!

Nur Hani said...

pergh, hani tgh lapo ni. huhu =__=" cam sedap je.waaaa

axyummi tyashaaz said...
This comment has been removed by the author.
Ezay Hadry said...

@nur hani: lapo gok ni...keliur nak makan masakan ganu..lmbt la balik

MiZi said...

ganu la best... nak domo kun satu!!

http://contengcorner.blogspot.com/2011/01/cemburu-la.html

Ezay Hadry said...

mizi: yup2 mmg supeRB la...ambik2 domo tu..

nasiha sakina said...

weh. cuti kekgi banje ak ikanggg celopp teponggg HAHAHA

Ezay Hadry said...

siha: mu kene wat kek ke aku sutir lu..bhahaha

nora said...

nak gi tau gak, yg biru tu nasi kerabu arrr (tak kira tak kira)

Ezay Hadry said...

nora: aha mmg la nasi kerabu.hehe
best kan..tp de gak nasi dagang warna biru tau

Fieda said...

ganu mmg best...bak kata org syurga makanan la...makanan dia sume best2 tu...pgi2 dh dpt mkn nasi myk...mmg pun kt sana x jumpe ler nasi lemak sambal bilis mcm kt kl ni...

Ezay Hadry said...

kak fieda: yup memang syurga makanan, tp kat KL gak cume tak sedap macam kt sini la

intan suraya said...

kepok lekor kelulut jgn lupe.. sdp woO..!

Ezay Hadry said...

intan suraya: ta penah try kepok lekor kelulut..hehe t nk try

Farhana Jafri said...

pergghhh hebat org trngganu ni!! bfast je dh mcm lunch ngn dinner!! nk cuti2 malaysia kt tgganu la!! trliur bce entri ni!! he3..

jom singgah sini ANASAURUS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...