Sunday, December 5, 2010

Kesuntukan cuti dan bermulanya sem baru

setelah hampir sebulan duduk di rumah...

*teropong oleh Miss google

Masa dah tak menunggu..cepat berlalu walaupun dah sebulan aku cuti..makna nya disitu, semester baru dah nak mula..result exam akan keluar 6hb ni...masa untuk menunggu berita kurang enak =(
Dah lama tak pegang buku melainkan majalah2, komik dan surat khabar..dah lama tak menulis melainkan taip sms dan menulis blog..itu kira menulis ke? hehe dah lama juga la tak menjengguk website uia tu...takut pulak nak masuk semester baru ni

so bile dah masuk semester baru ni..semua berazam untuk skor semester baru ni..termasuk lah aku.
tapi yang sebenarnya nilah yang betul2 tentang pelajar universiti dan kolej =)


 *graf oleh Miss Google lagi..memang berguna

Kalau diikutkan dengan graf itu, memang betul lah cara kebanyakan pelajar belajar..pelajar memang suka belajar last minit termasuk aku..hehe
Awal semester sahaja semua memang berazam tinggi, mahu skor, mahu datang kelas penuh, mahu buat tutorial...haha tapi tindakan tak sama dengan niat...awal2 la best kalau outing dan main

masa pertengahan semestar pulak, biasanya masa ni pelajar sibuk dengan pelbagai aktiviti.kelas dah biasa ponteng, kuiz banyak menunggu, dan belajar makin tak faham...aku bukan cakap kat mereka je..aku pun same..kesannya ramai yang fail midsem dan kuiz..ishk3 terkena batang hidung sendiri

study week, pelajar bersemangat kembali, masa nilah berazam nak study semua, masa ni jugak kumpul dan salin nota balik. tapi malangnya UIA takde study week ditukar kepada revision period yang paling lama 3 hari.

time exam, haaa time nilah aku pelik kat aku sendiri, baca je nampak terus faham..tapi bila keluar exam garu2 kepala tak reti nak buat..haha kurang latihan tapi banyak contoh latihan banyak..hehe study sampai lewat pagi..esok kalau time exam, lepas subuh pun nak study lagi

so time cuti, pelajar cuti memang tak ingat dunia..haha so bile dah nak start semester baru berazam LAGI nak skor tapi akhirnya study last minit jugak...

moga2 lah kita ubah cara tipikal pelajar belajar ni..ingatan untuk diri sendiri jugak
dan minta maaf la kalau post macam ni memang dah terlalu 'lame' untuk pembaca ni
sebab aku baru terfikir nak buat dengan cara aku...

8 comments:

jaya jr said...

tu aa,,nok wat gane dok tau..awal2 sejuk ngat kot..nok2 stat sem musim hujan..ngelas baru nok study banyok2..haha

Shaofie said...

hahaha. mcm betul je tuh. dah smpi 3rd year, aseklah berazam mcm tuh, last skali hampeh bebnorr. hahaha

fairuz said...

gua exam pon tak abes lagi nih. whahhaha...nanti kau stadi, aku cuti! :P

♥myida♥ said...

hahaha..same jek cm saya..semangat cm ape..smpy tengah2 tu..adus malasnye..

eusoffaqeuddin said...

website universiti hanya akan dilayan ketika waktu kuliah sahaja! noktah..

Muslimah Optimis said...

salam.. terkena atas bayang hidung sendiri..huhu

Ezay Hadry said...

@jaya jr ho btul doh..same ak pn
@Shaofie..takpe study jugak kan
@fairuz...lmbt ye exam..

Ezay Hadry said...

@myida: tkpe..kite sama..
@eusoff: website unversiti akan plg lembab bile tyme nk check result..
@MO: jom kite sama2 ubah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...